Results 1 to 16 of 16

Alternator Questions/Problems Please help

This is a discussion on Alternator Questions/Problems Please help within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; Alright i have had my alternator rebuilt 3-4 times in the last week. and before i put it on my ...

  1. #1
    Member Firebirdformula's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    oklahoma
    Posts
    146

    black
    2000 firebird formula Ws6

    Alternator Questions/Problems Please help

    Alright i have had my alternator rebuilt 3-4 times in the last week. and before i put it on my car i have it tested at oriellys and the shop where its built and it comes out with flying colors.....but the first time i put it on my car and drove it i couldnt get above 1200 rpms with out it dropping volts...So i had it rebuilt and it was working fine till last night i got on it half throttle and my voltage went right to 11 and it has stayed there....doesnt spike doesnt dropp. and i have had it load tested and it doesnt say its being overloaded. does this sound like an alternator problem or something causing it to make the alternator malfunction prematurely

  2. #2
    Electrical Engineer KMdef9's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    North of the Motorcity
    Posts
    2,611

    Custom Swirly Black
    2001 WS6 M6

    Voltage regulator I hear is very common, and I think has been mentioned in some of your previous threads.

    I would honestly try a new alt, brand new if you have the cash. The voltage regualtor will be brand new as well, and youll have narrowed the problem.

    if the problem persists after the new alt, return it. Make sure you hold onto your old alt and pay the core charge until you know for a fact its the alt thats bad.

  3. #3
    Member Firebirdformula's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    oklahoma
    Posts
    146

    black
    2000 firebird formula Ws6

    ya thats what the guy replaced lol but thats what i plan on doing is gettin a new one i jus hope it doesnt persist, also what about the pig tail.. i had my powersteering leak on it ,,,could it cause it to be doing this, but when i take it off the prongs on the alternator, they are clean and the pigtail isnt melted or warped of any kind, and does it matter if the copper braided line that is in the same harness as the pigtail touches the alternator while the car is running?? im jus throwing out ideas at this point lol

  4. #4
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by Firebirdformula View Post
    and does it matter if the copper braided line that is in the same harness as the pigtail touches the alternator while the car is running?? im jus throwing out ideas at this point lol
    That should be ok and not cause any problems. I'd look into replacing that pigtail connector. That could be your problem. Search this site for it, its come up a few times as a problem on several cars.

  5. #5
    Member Firebirdformula's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    oklahoma
    Posts
    146

    black
    2000 firebird formula Ws6

    but if the pig tail was the problem how come the alternators test bad and it doesnt do it from the get go lol...GAH I HATE ELECTRICAL STUFF if i have to get one i can get it at napa for 30 bux

  6. #6
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    yeah I see your point. If the alt tests bad, then its bad and the pigtail might not be the problem. My next guess is poor rebuild parts. Might be time to get a new alt, used alt or a reman'd unit from a different store

  7. #7
    Junior Member cocobolo95's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Fruitland Park Florida
    Posts
    43

    black
    1995 transam

    One of the major problems with buying rebuilt electronics is that the rebuilding companies, to save money and maximize profits, are fitting cheap imported components from china and other such places. These components have a high failure rate.

  8. #8
    Member Firebirdformula's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    oklahoma
    Posts
    146

    black
    2000 firebird formula Ws6

    Ya we ordered a new one today I hope this fixes is.... But could the pig tail be causing the alternator to malfunction prematurely? Even tho the load tests say it's not being over loaded...?

  9. #9
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Check all your connections too. How old is the battery?

  10. #10
    Member Firebirdformula's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    oklahoma
    Posts
    146

    black
    2000 firebird formula Ws6

    It's a brand new battery ...I really think the connections are good bkuz when I do a load test it says everything is fine and I'm not overloading it....is there a way to jus check the pig tail to the alternator????????

  11. #11
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    this doesn't directly answer your question but this is one of my favorite threads on the subject
    A Fix if You Break your Alternator Wire Plu

  12. #12
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Quote Originally Posted by Cutlass View Post
    this doesn't directly answer your question but this is one of my favorite threads on the subject
    A Fix if You Break your Alternator Wire Plu
    Thanks Cutlass


    OP if you have any questions about my thread just ask me. I went through that hell a couple months ago. Got stuck 40 miles from house.

  13. #13
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Quote Originally Posted by Firebirdformula View Post
    ya thats what the guy replaced lol but thats what i plan on doing is gettin a new one i jus hope it doesnt persist, also what about the pig tail.. i had my powersteering leak on it ,,,could it cause it to be doing this, but when i take it off the prongs on the alternator, they are clean and the pigtail isnt melted or warped of any kind, and does it matter if the copper braided line that is in the same harness as the pigtail touches the alternator while the car is running?? im jus throwing out ideas at this point lol
    I had another thread about this subject. My PS leaked all over the alternator. If enough fluid get's inside it fries, no fixing it. Hate to say it but you NEED to address the PS leak while fixing the alternator. If you don't you will be buying another one real soon. My leak was from a .70 cent O ring that failed on high pressure hose from the rack/pinion goes into the pump.

    Here's the thread
    Power Steering Pump Killed My Alternator
    Last edited by SMWS6TA; 06-30-2010 at 11:17 AM. Reason: added thread

  14. #14
    Member Firebirdformula's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    oklahoma
    Posts
    146

    black
    2000 firebird formula Ws6

    Ya I have fixed the powersteering leak.. Lol but my luck as soon as get a brand new alternator it's goin to leak on it lol

  15. #15
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    like I posted earlier, It's most likely it's that damn O ring. Autozone has the tool to pull the PS off and install it back on. Took me 1 to 1 1/2 hr of work to fix

  16. #16
    Member Firebirdformula's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    oklahoma
    Posts
    146

    black
    2000 firebird formula Ws6

    ya my alternator comes off dry as a bone not even a drop on it

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. LS1 alternator problems
    By Shmack2004 in forum General Help
    Replies: 49
    Last Post: 11-14-2016, 07:41 AM
  2. alternator or what problems???
    By firebird71 in forum GTO
    Replies: 6
    Last Post: 09-27-2011, 07:54 PM
  3. Help: Alternator Problems
    By MrMasterCraft in forum Camaro / SS
    Replies: 2
    Last Post: 03-04-2010, 12:37 PM
  4. Help: Having Alternator PROBLEMS
    By Awal98TA in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 11-13-2008, 12:08 PM
  5. Alternator/generator problems
    By Stoneflye in forum General Help
    Replies: 0
    Last Post: 08-22-2007, 03:29 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •