Results 1 to 7 of 7

1998 ws-6 randomly fails to start....help

This is a discussion on 1998 ws-6 randomly fails to start....help within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; I have a 1998 WS6 with 243 heads ported and polished. and performance cam. The car randomly fails to start. ...

  1. #1
    Junior Member midnitejam's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Parma, Ohio
    Posts
    64

    Red
    1998 WS6

    1998 ws-6 randomly fails to start....help

    I have a 1998 WS6 with 243 heads ported and polished. and performance cam.

    The car randomly fails to start. It cranks fine, but refuses to start at times. When it fails to start, it sometimes starts a day or two later.

    I've had the key switch/replaced and new keys made after receiving suggestions that the problem could be a faulty key switch failing to communicate with the ANTI-theft system.

    A Chev dealership service department cannot find a cause. The service department told me that the anti-theft system was designed not to be disconnected without possible injury to the ECM computer. Therefore, they will not disconnect the Anti-theft sys for me. They don't know how to disconnect the alarm.

    They are afraid to replace the computer with a new one because the current computer has been reprogrammed by the dyno tune. The replacement computer might not read the ptogram for the new cam, jets, and heads.

    Does anyone have any experience or knowledge or suggestions?

    Fellows, I NEED HELP! PLEASE!

    I TRIED TO POST THIS THREAD A FEW MINUTES AGO, BUT i DON'T BELIEVE THE THREAD POSTED. IF IT WAS POSTED BEFORE, PLEASE ACCEPT APOLOGIES FOR REPOSTING

    2001 Pueter WS6-Auto RagTop | (Grocery Wagon)
    1998 Red WS6 | RagTop | (Boy Toy)
    Moser 9-inch | 4.56 gears| Long Tube Hdrs | Off-Road Y-Pipes
    Loudmouth 1 cats | Trick Flow Cam | .238/.242 | .595/.595 | 112 lsa
    Front:285x30x17 Firestone | Rear: 315x30x18 MT Dr's C5 Vette Wheels

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    pa
    Posts
    38

    black
    2004 gto

    1998 ws-6 randomly fails to start....help

    Anyone with experience installing remote starters will be able to bypass anti theft and alarm . When I read this my first thought was a problem in the antitheft . Find someone with a good reputation with remote starters and they can bypass it in no time . There are step by step directions on here if you want to try it yourself .

  3. #3
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Ok you have 2 possibilities here.

    1st one is to by pass the VAT's

    How to Bypass your VATS

    2nd one is the BCM could be the issue. Do you have issues with the windows rolling up, radio, VATs A;arm, Headlights, etc? Those are signs of BCM


  4. #4
    Junior Member midnitejam's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Parma, Ohio
    Posts
    64

    Red
    1998 WS6

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    Ok you have 2 possibilities here.

    1st one is to by pass the VAT's

    How to Bypass your VATS

    2nd one is the BCM could be the issue. Do you have issues with the windows rolling up, radio, VATs A;arm, Headlights, etc? Those are signs of BCM

    My electric windows have been extremely slow going up or down. the right window slower than the left. Have to look hard to determine if it is moving at all.

    Your advice gives me a glimmer of hope. The dealership has had the car in their service shop for 5 weeks and cannot find the source of the issue.

  5. #5
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Now the VAT's by pass they will not do. But it is something you can. The BCM ties the Vats and the starter, there are 3 spots that the solder can crack. GM will charge you $150 for a new BCM and $150 to program it.

    Window issue - The passenger side is always going to roll slowly and kill the motor faster then the drivers side. There is a fix from Autotrix ($38) takes an hr to do and fixes it. GM ran the hot wire from the drivers window motor switch all the way back to the passenger one. It basically is under powered and over time kills the motor. This kit runs a new wire and adds a relay that once installed makes it easy as cake. I've had it for 5 yrs now and still works great, also haven't needed to replace the motor since.

  6. #6
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    I just thought of one more possibility - On my 96 FB I had similar issues as you. Turned out the wire to the key ignition that the 2 contacts that touched the key had broke. Sometimes it would run, others nothing...but the VATS light. Got frustrating. I pulled the steering wheel and found it just by plain dumb lock. I was trying to swap out the ignition switch when I found it. I ended up re-soldering it together and no more issues.

  7. #7
    Member sjgreen6's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Jefferson City, MO
    Posts
    476

    Navy Blue
    2002 Trans Am WS6 Conv

    One other suggestion that I've had personal frustration with is the relay for the ignition going bad. I have had the relay both outright fail and fail intermittently until it finally failed outright. When it fails intermittently, the car will crank fine but never fire. Later when I retry it fires right up. Cheap fix if it is the cause. The relay is located in the second fuse box under the hood right next to the starter relay. Cost you between $10 and $15 at most auto parts stores. The relay for the ignition and the starter are the same part. If the car is cranking but not firing, try swapping the two relays between the starter and ignition. If the car now fails to crank (starter no longer works) you know you have found your problem.
    Blackwing Lid, SFCs, Y-pipe, LM2, Frost Tune, Corvette N73 Magnesium Wheels, 4th Circle Designs Stripe and Overlay kit

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: 2002 TransAm WS6 randomly won't start
    By ktskas1 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 06-30-2014, 04:20 PM
  2. Help: 1998 Camaro LS1 No start issue....Looking for help
    By 510SS in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 12-10-2013, 10:35 PM
  3. 1998 Z28 Stalls After hour Drive and hard to start
    By cr0nix in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 11-27-2011, 03:31 PM
  4. Economy fails due to SEC officials watching porn
    By KnightmareWS6 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 15
    Last Post: 04-24-2010, 11:20 PM
  5. Fails of '09
    By Mr. Luos in forum Almost Anything Goes
    Replies: 17
    Last Post: 01-11-2010, 09:43 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •