Results 1 to 17 of 17

oil change light

This is a discussion on oil change light within the Camaro / SS forums, part of the Vehicle Specific category; it's only been 1500 miles since my last oil change and every time i start my car the "oil change" ...

  1. #1
    Member chevyss1234's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Clemson SC
    Posts
    279

    black
    2001 Camaro SS

    oil change light

    it's only been 1500 miles since my last oil change and every time i start my car the "oil change" light comes on. it only stays on for about a minute then turns off. i have plenty of oil and i'm not due for a change. i must admit it is just regular oil (nothin fancy like synthetic). does anyone know whats wrong? is it just a bad sensor? oh and my thermostat usually reads about 210... is that normal or a little hot?

    i'd appreciate any advice

  2. #2
    Visualize°Design°Create SSwt00SS's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Dallas, TX
    Posts
    9,287

    '12 Silver SS 1SS
    '00 Black SS #8617

    Quote Originally Posted by chevyss1234 View Post
    it's only been 1500 miles since my last oil change and every time i start my car the "oil change" light comes on. it only stays on for about a minute then turns off. i have plenty of oil and i'm not due for a change. i must admit it is just regular oil (nothin fancy like synthetic). does anyone know whats wrong? is it just a bad sensor? oh and my thermostat usually reads about 210... is that normal or a little hot?

    i'd appreciate any advice
    Oil light reset...

    turn the key to the 'acessories on' position, but do not start the car. press and hold the trip counter for 15sec and you will see the oil light reset...

  3. #3
    Member chevyss1234's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Clemson SC
    Posts
    279

    black
    2001 Camaro SS

    okay thanks man thats easy

  4. #4
    Exalted Cyclops 67CamaroRSSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    5,824

    2002 Z28 A4 NBM
    Sadly now demodded :(

    The "Oil Chage" light comes on based on the type of driving you do. It has nothing to do with the type of oil or how many miles since the last oil change. If you drive "agressively" (read: lead foot) then it will come on sooner then usual as the computer bases the type of driving vs the intervals between changes as the time to change the oil.

  5. #5
    Senior Member 02ultraZ's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Harrisburg, PA
    Age
    31
    Posts
    1,515

    Blackety Black
    35th Anniversary SS

    Use synthetic oil dude! its worth the extra $

  6. #6
    ArtistFormerlyKnownAsMac Silver Streak's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Indianapolis, IN
    Posts
    4,845

    All Black
    83, 87, 02 All WS6 T/As

    Or if you dont want to lose your trip mileage.. turn the key to on, hit the gas 3 times, turn it offf.. then start the car.. and the light will be reset. (I use synthetic as well.) Oh and if my car hit 200 it was HOT... It usually sticks around 190-195...
    -Geno
    1983 Black WS6 "WindCharger"
    1987 Black WS6 "WS87"
    2002 Black WS6 "Silver Streak"
    Sold the other four f-bodies

  7. #7
    Exalted Cyclops 67CamaroRSSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    5,824

    2002 Z28 A4 NBM
    Sadly now demodded :(

    Quote Originally Posted by KITTvsKARR View Post
    Or if you dont want to lose your trip mileage.. turn the key to on, hit the gas 3 times, turn it offf.. then start the car.. and the light will be reset. (I use synthetic as well.) Oh and if my car hit 200 it was HOT... It usually sticks around 190-195...
    I was trying to remember this cuz I know the dealer does it so you don't lose the reading on the trip odometer but I'd forgotten.

    I also use synthetic engine oil. Amsoil 10W-40.

  8. #8
    I need some money huggerls1's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    chandler az
    Age
    33
    Posts
    165

    hugger orange
    1999 camaro ss

    Quote Originally Posted by 67CamaroRSSS View Post

    I also use synthetic engine oil. Amsoil 10W-40.
    i checked this stuff out,it says it motorcycle engine oil, this stuff runs fine in your car?

  9. #9
    Senior Member 02ultraZ's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Harrisburg, PA
    Age
    31
    Posts
    1,515

    Blackety Black
    35th Anniversary SS

    I did hear one negative thing about synthetic oil. If you start an engine on non-synthetic and then later use synthetic it softens the seals and gaskets and can create leaks. I don't know if this is true i just heard it from an old guy i work with. He seems to know what he's talking about and i'm pretty good at picking out the bull sh*tters. Any one else ever hear of this?

  10. #10
    Exalted Cyclops 67CamaroRSSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    5,824

    2002 Z28 A4 NBM
    Sadly now demodded :(

    Quote Originally Posted by huggerls1 View Post
    i checked this stuff out,it says it motorcycle engine oil, this stuff runs fine in your car?
    I don't know where you got your info but I suppose it could be used in 4-stroke motorcycle engines just as well as a car engine. Here is a link to the corporate site for 10W-40:

    http://www.amsoil.com/storefront/xlo.aspx

    And yes, it works just fine here in AZ. My oil pressure gauge has never gone below 35 psi or so at idle. Car has almost 40K on it and I drive it pretty hard. Stuff is kinda pricey though.

  11. #11
    Exalted Cyclops 67CamaroRSSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    5,824

    2002 Z28 A4 NBM
    Sadly now demodded :(

    Quote Originally Posted by 02ultraZ View Post
    I did hear one negative thing about synthetic oil. If you start an engine on non-synthetic and then later use synthetic it softens the seals and gaskets and can create leaks. I don't know if this is true i just heard it from an old guy i work with. He seems to know what he's talking about and i'm pretty good at picking out the bull sh*tters. Any one else ever hear of this?
    Maybe. I don't know though. Bought the car 2+ years ago with 29,xxx on it. Have been using sythentic since I bought it. Has 39,xxx on it now. Hasn't leaked oil yet

  12. #12
    ArtistFormerlyKnownAsMac Silver Streak's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Indianapolis, IN
    Posts
    4,845

    All Black
    83, 87, 02 All WS6 T/As

    That was true of oil years back.. but for the most part oil is oil... minus a few additives....

  13. #13
    Junior Member Upheval's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Houston
    Posts
    7

    Artic White
    2002 SS

    Ya the whole ignition gas peddle tap works to reset your oil light. I bought my car new and it had regular oil in it. I went the whole 3k miles and have been running mobile one ever since. As far as temp it runs about 190-195.

  14. #14
    old timer blue02Z's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Texas
    Age
    31
    Posts
    3,805

    Navy Blue Metallic
    2002 Z28

    Quote Originally Posted by KITTvsKARR View Post
    but for the most part oil is oil...
    you couldnt be more wrong

  15. #15
    Member chevyss1234's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Clemson SC
    Posts
    279

    black
    2001 Camaro SS

    cool thanks for all the advice, i just did the trip odometer thing and it worked fine, i think the oil is fine i'll just put higher grade non synthetic in it (like regular mobil one) because my old car started leakin a little when i switched. i had someone tell me that the regular oil they put in my car is very thin and i might seize up a cylinder, but the guy who told me that is a moron. maybe i should flush my radiator or somethin becuase i'm kinda worried about that heat problem. it never gets way hot just a little warmer than i want. thank you for all the help guys

  16. #16
    Exalted Cyclops 67CamaroRSSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    5,824

    2002 Z28 A4 NBM
    Sadly now demodded :(

    Your engine temp guage (like all of them since 99) is actually an "idiot guage". It only registers cold, operating and "Oh Shit" coolant temperature levels.

  17. #17
    Senior Member 02ultraZ's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Harrisburg, PA
    Age
    31
    Posts
    1,515

    Blackety Black
    35th Anniversary SS

    My car stays at 210, which is right in the middle of the gauge so i thought it was ok, but is it?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Change oil light?
    By 02blckws6 in forum General Help
    Replies: 14
    Last Post: 11-30-2010, 03:03 PM
  2. change oil light???
    By FRISCO SS in forum Camaro / SS
    Replies: 10
    Last Post: 02-01-2010, 04:18 PM
  3. Change oil light 02 WS6
    By ccasper69 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 06-14-2008, 12:06 PM
  4. Oil change light then SES light came on. Are they related?
    By third_shift|studios in forum General Help
    Replies: 14
    Last Post: 08-15-2006, 11:51 PM
  5. change oil light?
    By TA-LVR in forum Stereo and Electronics
    Replies: 6
    Last Post: 02-21-2006, 08:44 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •