Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 27

High RPM's? Idle air control opens?

This is a discussion on High RPM's? Idle air control opens? within the Camaro / SS forums, part of the Vehicle Specific category; Hi everyone! I have a 2000 LS1 in a 33 Ford street rod. And I cannot get it to idle! ...

  1. #1
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29

    High RPM's? Idle air control opens?

    Hi everyone!
    I have a 2000 LS1 in a 33 Ford street rod. And I cannot get it to idle!
    It has a wiring harness and from Streeet and Performance. And NOW has a computer from them too.

    For some reason the Idle Air Control Vavle opens?

    OK! This is what I have done so far!
    I have had 3 people look at it. 2 came to my shop with scan tools. Both did NOT get any codes that would tell them what was causing it. But we did find out that I didnt have a vacuum leak. Or anything worng with the enigine.

    I can unplug the IACV and remove it. Pull it out by hand reinstall it. And the engine will idle as long as I leave it unpluged. As soon as I plug it back in the computer will open it.

    We took it to a Chevy garage. And they pointed to a bad computer. Since the computer we were using (at that time) was a used on. And also found out that it was out of a 98 Firebird V6.

    So we just spent $500.oo on a new one. From Street and Performance. That would be programed to our engine and transmission.

    Just installed it! And it is still idling high!

    So what do you guys think it could be????????????????

    Hope someone on here can help me out!
    Thanks Shannon Anderson
    Last edited by Shannon2356; 03-29-2009 at 08:04 PM.

  2. #2
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    Vacuum leak ? Thottle blade not adjusted closed enough ? Is there a hole drilled in the plate that is oversized ? Or it's the programming.

  3. #3
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    Well! I dont think its a vacuum leak.
    I can get the engine up to running temp. Then remove the IACV. Pull it out by hand reinstall it. Leaving it unpluged from the harness. And the engine will idle LOW and very smooth. So if it had a vacuum leak. I dont think it would do that.
    And that all goes for the throttle blade also. Nothing as been done to the throttle. Everything is STOCK parts.

  4. #4
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    The wiring harness, what year is it for. 98 has different pin outs than 99 and up. That could throw you for a loop...

  5. #5
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    NO the computer matchs the harness. When I orderd the new comp. We matched up the pin #'s. And it's all 98. I think that everything that has to do with the comp is 98. But the engine is a 2000.

  6. #6
    515 HP TrickFlow Package BADASS2000SS's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Palm Beach, FL
    Age
    40
    Posts
    1,702

    440 RWHP / 410 TQ
    2000 SLP CAMARO SS

    I am not so sure that you want to leave these guys your phone number! You mignt want to edit that out of your post! Unless you like dirty prank calls at like 4 am....then leave it!
    2000 SLP Camaro SS M6 * 515 HP TrickFlow Package * FAST 92 MM Intake * Nick Williams 92 MM TB * Volant CAI * Granatelli MAF * Full Custom True Dual Exhaust with X-Pipe * Tuned by Breathless Performance

  7. #7
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    Thanks for that its my cell. And I dont leave it on at night. But I still DONT want the prank calls. Just would like to talk to someone that wants to help.
    Thanks for that
    Shannon Anderson

  8. #8
    515 HP TrickFlow Package BADASS2000SS's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Palm Beach, FL
    Age
    40
    Posts
    1,702

    440 RWHP / 410 TQ
    2000 SLP CAMARO SS

    OK, good luck with that! I was just joking, all the guys on here are real respectful and would never do anything like that.......

  9. #9
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    Well I would HOPE so! But you never know who is just looking on here. And kids will be kids.

  10. #10
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    I was going to wait till 3:30 to call !!! LOL
    You might want to get a programmer to look at it... Almost sounds like the IAC is reversed...

  11. #11
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    The computer just came from Street and Performance. And was programed there. I really thought that it would fix it. But something is telling the computer to open the IACV.

  12. #12
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    Call them tomorrow, and maybe they can review their tune and / or point you the right direction.
    That is a sweet looking ride !

  13. #13
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    Dont worry! They are going to get a call tomorrom.
    Thanks for all the help so far.
    Just painted it friday. Hope to up date the photo soon.

  14. #14
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    Quote Originally Posted by Shannon2356 View Post
    Dont worry! They are going to get a call tomorrom.
    Thanks for all the help so far.
    Just painted it friday. Hope to up date the photo soon.
    Do you have a tach hooked up, just wondering how high is it idling ? With my new monster cam install, mine is 1250 rpm... But only sounds like 900 rpm...

  15. #15
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    have you tried replacing your iac first ? it would be the logical thing to do. stuck valve etc

  16. #16
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    NO I dont have a tach. on it. But I can tell you its high anuff you would not want to drop it in gear! And When I had the scan tool on it. He siad it was around 2500. That was before I replaced the old IACV. And with the new one. It still is around 15 to 2000.
    There is NO cam in this but the STOCK one.

  17. #17
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    Get a chance to call them today ?

  18. #18
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    Yes I did!
    They siad that it could be 2 things.
    1. It could be were we had to relocate the Mass Air Meter. We made a air box. And relocated it over the top of the throttle body. And it did not have a seal arnound it.
    So I used some closed cell foam and repaired that. DID NOT help it!

    2 They said it could be dirty fuel injectors. And I to have to tell everyone on here. That it did foul out the plugs. When I tried to start it the first time! I had to replace them all.
    So I put 5 more galloons of fuel in it. And a bottle of fuel injector cleaner. But I really dont think thats going to fix it either.

    This is what I did today.
    I reinstalled the original IACV. And left it unpluged. The engine will not even idle because it is idle down so slow. But once you get it up to running temp. It will and when it does. It will idle at a VERY low RPM. Around 800 or slower.
    The oil pressure is only around 10 lbs. And its not even charging. I can rev it up just a little and it will charge and the oil pressure comes up to 20 or 25. And it revs GREAT.
    So I would NOT think is a dirty fuel injectors. It runs to good.
    Last edited by Shannon2356; 03-30-2009 at 08:51 PM.

  19. #19
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    Man, you need a local tuner... I use HP Tuners, but I'm not an expert at it, I can tweak a tune in though... The oil presure could be a problem too. Cold, mine is around 60lb & up. Might just need the fuel curve turned down. Know anyone with a tuner ?

  20. #20
    Junior Member Shannon2356's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Indiana
    Posts
    29
    DAM I wish! If I did they would have it in their shop already! LOL!
    Im going to get a scanner tomorrow if I can!!!!!!!!!!
    What do you do during the day. Just wondering if you could give me a call or something. While I am working on it.
    I know anuff about the fuel injection stuff to get into trouble. And it looks like I really done it this time.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. Gunman opens fire near High School: What can we learn?
    By Ed Blown Vert in forum Gun's & Ammo
    Replies: 3
    Last Post: 10-04-2011, 10:30 AM
  3. Question: High RPM's? Idle air control opens?
    By Shannon2356 in forum Computer & Tuning
    Replies: 26
    Last Post: 03-15-2011, 01:54 PM
  4. high shift points & high idle
    By Red 99 T/A in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 07-26-2010, 09:04 PM
  5. Question: High RPM's? Idle air control opens?
    By Shannon2356 in forum Corvette
    Replies: 0
    Last Post: 03-29-2009, 09:44 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •