Results 1 to 17 of 17

01 SS randomly dies!

This is a discussion on 01 SS randomly dies! within the Camaro / SS forums, part of the Vehicle Specific category; Hello, I have an 01 camaro that has something weird going on, during the winter months it drives fine and ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8

    01 SS randomly dies!

    Hello, I have an 01 camaro that has something weird going on, during the winter months it drives fine and doesn't die but when summer rolls around it will start and run for about 3-4 min then then idle sounds like it changes then dies shortly after, it doesn't stumble, jerk or anything its like you cut the switch off to kill it, I have replaced the fuel pump, crank sensor, PCM, cleaned throttle body and IAC valve chasing this problem, note it only has 86k miles on it

  2. #2
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,245

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Never hurts to check fuel pressure. Does it start right back up or do you have to crank on it?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Never hurts to check fuel pressure. Does it start right back up or do you have to crank on it?
    it had fuel pressure when it died, so the shop said, you have to wait a few minutes before it will start back

  4. #4
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,200

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    This is a possibility....

    How full is the tank? Some times the plastic line in the tank will crack. Fuel drops below the crack and then you no longer can get fuel to flow.

    How to test is with a Fuel Pressure Gauge, turn key on and leave it on. Watch the pressure it should surge to 56-60 psi and stay steady. If the pressure drops then you most likely have this issue.



    Far shot on this one....but have you had any other issues? Like the windows, radio, lights inside cut off randomly, security light comes on and off?
    I'll wait for your reply before I go further.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    This is a possibility....

    How full is the tank? Some times the plastic line in the tank will crack. Fuel drops below the crack and then you no longer can get fuel to flow.

    How to test is with a Fuel Pressure Gauge, turn key on and leave it on. Watch the pressure it should surge to 56-60 psi and stay steady. If the pressure drops then you most likely have this issue.



    Far shot on this one....but have you had any other issues? Like the windows, radio, lights inside cut off randomly, security light comes on and off?
    I'll wait for your reply before I go further.
    Yes it has the BCM problem as well been looking to get it soldered, thank you so much for the replies and tips

  6. #6
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,245

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Any luck yet?

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Any luck yet?
    No sir still chasing, it just seems odd that it does it only during the summer months, during the winter it doesn't do it much if at all

  8. #8
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,245

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Curious if the stumble and die happens right when the PCM switches over from open loop to closed loop? If I recall, this occurs when the coolant temp gets to about 140 degrees, so time-wise it may correspond with your issue.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Curious if the stumble and die happens right when the PCM switches over from open loop to closed loop? If I recall, this occurs when the coolant temp gets to about 140 degrees, so time-wise it may correspond with your issue.
    It sounds like it changes idles if you listen very closely then shortly after it changes it dies, it also sounds like something kicks off when it changes kinda sounds like turning a vacuum cleaner off, but then again you have to listen very very closely, thanks so much for your feedback it's greatly appreciated

  10. #10
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,245

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    The "vacuum cleaner" is most likely your secondary air system. There is a pump mounted in front of the driver side wheel well that blows air into the exhaust manifolds at cold startup. This system only runs for a short period of time and helps get the catalytic converters up to temperature. It really does sound like something acting up then when it goes into closed loop. Have you ever cleaned your MAF and throttle body?

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    The "vacuum cleaner" is most likely your secondary air system. There is a pump mounted in front of the driver side wheel well that blows air into the exhaust manifolds at cold startup. This system only runs for a short period of time and helps get the catalytic converters up to temperature. It really does sound like something acting up then when it goes into closed loop. Have you ever cleaned your MAF and throttle body?
    Yes cleaned throttle body but not the MAF ill clean it and see if that helps, thanks again

  12. #12
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,245

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    When you have it apart - take a look at the MAF to see if it has been modified (ported, descreened, debladed...). You'll want to use something like CRC Spray MAF Cleaner and then a Throttle Body Cleaner as well. You can hose down the throttle body and carefully wipe away the gunk. Q-tips work nice for the crevices and such, but do not use them on the MAF.

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    When you have it apart - take a look at the MAF to see if it has been modified (ported, descreened, debladed...). You'll want to use something like CRC Spray MAF Cleaner and then a Throttle Body Cleaner as well. You can hose down the throttle body and carefully wipe away the gunk. Q-tips work nice for the crevices and such, but do not use them on the MAF.
    Will do that, thanks again for all your help! It's greatly appreciated

  14. #14
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    Tennessee
    Posts
    8
    Cleaned the MAF, started it, it got to nearly operating temp and died, not sure if I added that the check gauges light comes on, wouldn't start back just turned over and over.

  15. #15
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,245

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Scan for codes?

  16. #16
    Junior Member HunnyBadger's Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Spotsylvania
    Posts
    4

    Black
    2001 Z28

    I had a very similar issue but on a lt1. It was my ignition control module. It would randomly cut off when it was really warm. Then the next day it would run fine. It took me several other avenues before figuring out that's what it was

  17. #17
    Your dealership guy konigandy6's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Romeo, MI
    Posts
    6,545

    Electron Blue
    2002 Corvette Z06

    So how is everything coming?

    Was your SES light on at all during any of these cycles?

    2002 Z06 - Electron Blue Metallic
    D1 @ 14psi - E85 - Forged - Kooks LT's - Kooks exhaust - Mcleod RPX twin disc clutch - RPM trans - 100# ID injectors - Holley 12-1400 pump
    701 rwhp 687 rwtq

    2015 Silverado Z71 5.3 - Midnight Edition
    OEM

    2002 Z28: M6 NBM **sold**

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Alarm goes of randomly?
    By MasonWS6 in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 08-08-2015, 10:59 AM
  2. Ws6 Randomly Misfires
    By JeepJake in forum Firebird / WS6
    Replies: 24
    Last Post: 10-15-2012, 05:08 PM
  3. Volume goes up and down randomly on its own
    By cascade in forum Stereo and Electronics
    Replies: 6
    Last Post: 08-29-2011, 09:38 PM
  4. Help: Car randomly shuts off???
    By iceman504 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 04-14-2008, 05:49 AM
  5. Z28 Randomly shuts down...
    By Kamauxx in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 08-15-2007, 02:47 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •