Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 20 of 47

STS Turbo problem

This is a discussion on STS Turbo problem within the Forced Induction forums, part of the LSx Technical Help Section category; i have a 2002 trans am with a sts turbo i am having a oilish water come out the exhaust ...

  1. #1
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    STS Turbo problem

    i have a 2002 trans am with a sts turbo

    i am having a oilish water come out the exhaust

    the oil itself in engine is clean, the water in radiator is full, it has rained here alot in florida in the past few weeks.

  2. #2
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    took silicone hose off throttle body and was clean no oil

  3. #3
    Member cailey37's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Mississippi
    Posts
    832

    Silver
    1998 Pontiac Trans Am

    The oil isn't getting out of the turbo fast enough. You can go to the oil pump on the back and right beside it there's a pressure switch. It's set to like 3psi from STS but if you take an allen wrench and turn it all the way down and then give it a half a turn back you'll turn it into a 5 psi switch. It should get the oil out quicker. Also, make sure you have the return hose routed OVER the rear axles.

  4. #4
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    this is a new problem, it seems it would of done that the whole time, this problem just started hapening

  5. #5
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    seems oil might sumhow be come after leaving turbo, i still have no oil in front of car when i pull throttle bos hose off so seems its lingering around rear from turbo to exhaust tip

  6. #6
    Turbo>2 belts Blown SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    boost
    Age
    40
    Posts
    52

    Black
    '98 SS

    How many miles do you have on the turbo ? You may be pushing oil past the seals ?

  7. #7
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    unknown

    i put about 6000 on since i got and i bought used

  8. #8
    Senior Member JD_Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Hot ass Arizona!!
    Posts
    1,723
    Quote Originally Posted by aquickfive0 View Post
    unknown

    i put about 6000 on since i got and i bought used
    You should call Rick Squires at STS, he can help you.

  9. #9
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    i called, talked to brent i think it was, most likely either turbo bad , seals bad

    they want to much for another , even a used 1 they tried telling me around $600
    or send it to there guy and he'll fix for between 100-600

  10. #10
    Senior Member JD_Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Hot ass Arizona!!
    Posts
    1,723
    Quote Originally Posted by aquickfive0 View Post
    i called, talked to brent i think it was, most likely either turbo bad , seals bad

    they want to much for another , even a used 1 they tried telling me around $600
    or send it to there guy and he'll fix for between 100-600
    What size turbo do you have. You could have them rebuild it to a T67 for only 450.00
    02 Z28 built 346 W/TPIS Stg.2 6.0 heads, custom turbo cam, STS Turbo W/ T76 @14 lbs, Synergy 2 Step, FMIC, 60lb injectors, Twin Walbro Pumps, JBA Headers, Bassani ORY, Built T-56, Full Hotchkis Suspension, Pro 5.0, Billet Steel Flywheel, Zo6 Wheels and tune by Excelsior Motorsports.

  11. #11
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    i can get a regular t3/t4 redbuild kit for like 100, cant u get another turbo off ebay or sumthing?

  12. #12
    Member cailey37's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Mississippi
    Posts
    832

    Silver
    1998 Pontiac Trans Am

    I have no idea what you guys are talking about. There are no "magic seals" inside the turbo. A turbo has a loose fitting shaft that is supported by two bearings.....The problem with the STS systems is that sometimes the oil doesn't get evacuated fast enough and it overflows the bearings. I told you to take a look at the switch beside the pump itself. I almost bet there is nothing wrong with your turbo. If you just take an allen wrench and carefully turn the screw all the way down and then back it off by half a turn I bet this would take care of your problem. Is the oil line run over the axles?? If it's not that is your problem. Before you go and waste your money on a rebuild kit or another turbo try this out.....

  13. #13
    Senior Member JD_Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Hot ass Arizona!!
    Posts
    1,723
    Quote Originally Posted by aquickfive0 View Post
    i can get a regular t3/t4 redbuild kit for like 100, cant u get another turbo off ebay or sumthing?
    Yea, I've seen the ebay turbos, I don't know if their good or not, but i've heard they use garrett parts.

  14. #14
    Senior Member JD_Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Hot ass Arizona!!
    Posts
    1,723
    Quote Originally Posted by cailey37 View Post
    I have no idea what you guys are talking about. There are no "magic seals" inside the turbo. A turbo has a loose fitting shaft that is supported by two bearings.....The problem with the STS systems is that sometimes the oil doesn't get evacuated fast enough and it overflows the bearings. I told you to take a look at the switch beside the pump itself. I almost bet there is nothing wrong with your turbo. If you just take an allen wrench and carefully turn the screw all the way down and then back it off by half a turn I bet this would take care of your problem. Is the oil line run over the axles?? If it's not that is your problem. Before you go and waste your money on a rebuild kit or another turbo try this out.....
    To me it dosen't sound like a bad turbo it sounds like something else. Have you checked over everything, is it returning oil? are the relays working? a bad relay can cause oil out the turbo, its happened to me when I got water on it. Is the buzzer going off? And yes the turbo does not have seals.

  15. #15
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    the oil is returning, about the oil pressure back t the engine, how will it affect it now, kit has been on for months and now its just having this problem, shouldnt that of been a problem since it was just installed or can it change?

  16. #16
    Member cailey37's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Mississippi
    Posts
    832

    Silver
    1998 Pontiac Trans Am

    do you just notice it after you've run the car???? or is it coming out when you drive??? It it's happening after you run it and then it sits for a little while then you could have a bad check valve on the oil line to the turbo......it's allowing the oil to seep inside the turbo.....

  17. #17
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    i had a bad check valve before and then it loads up oil in the turbo and i can tell, also if feeds the oil back into the engine but the lines goin back to motor is clean, seems to be leaking after leaves turbo

  18. #18
    Senior Member JD_Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Hot ass Arizona!!
    Posts
    1,723
    Is the buzzer going off? Is the pump comming on? You can also test your power to your check valve.

  19. #19
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    the pump is comming on and oil is returning to the engine

  20. #20
    Member aquickfive0's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    cocoa beach florida
    Age
    42
    Posts
    124

    pewtr
    2002 Trans am WS-6

    explain what i am turning where it exactly located adn what it looks like il try that

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Wanted: Trade my HUGE turbo for your smaller turbo
    By Iknowthefuture in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 08-30-2010, 06:47 PM
  2. turbo problem
    By Fastformula in forum Forced Induction
    Replies: 2
    Last Post: 03-08-2008, 02:24 AM
  3. Replies: 0
    Last Post: 09-29-2007, 07:50 AM
  4. Pontiac Firebird Turbo Installation - Subterranean Turbo System
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 1
    Last Post: 09-12-2007, 07:16 PM
  5. sts turbo problem
    By aquickfive0 in forum Forced Induction
    Replies: 41
    Last Post: 09-04-2006, 08:47 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •