Results 1 to 8 of 8

A problem after boosting

This is a discussion on A problem after boosting within the Forced Induction forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hey guys... i just put a sts turbo kit on my car and i was driving it a few days ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    League city
    Posts
    32

    SUNSET ORANGE
    2002 CAMARO SS

    Unhappy A problem after boosting

    Hey guys... i just put a sts turbo kit on my car and i was driving it a few days to make sure that everything was good before i get it tuned.(lots of oil problems that just fixed) im at 5# and i was on it kinda hard and saw a burst of smoke from under the hood and the car turned off. i looked under and found the dipstick pushed out and oil all under the hood.(smoke came from the oil hitting the headers. the car turnes over but dies at idle but runs ok if i give it some gas but still dies at idle. i hooked up a vaccum gauge and at 2000 rpm it looks ok at 18 in vac with no movement. i havent started to tear it apart but where do i start????

  2. #2
    Member cailey37's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Mississippi
    Posts
    832

    Silver
    1998 Pontiac Trans Am

    Well, I think you're going to find you are going to be rebuilding the motor.....you should never get on it until you tune it.....probably had some good detonation going on because of it being lean......but a tear down is now in order...check your antifreeze and see if you have any oil in it also...

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    League city
    Posts
    32

    SUNSET ORANGE
    2002 CAMARO SS

    anything other than rebuilding the engine? other things i should check?

  4. #4
    Junior Member pocket rocket's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    San Antonio, TX.
    Posts
    87

    phantom black
    2006 GTO

    Talking check it out

    well my 2cents, when the oil blew out some of the oil could have blown into the relay box, and maybe that's why it won't idle, and the smoke well that is just smoke from a hot exhaust pipes and oil. Before you start tearing everything down, do a compression check and a leak down to every piston and write all the numbers down for each cylinder. If everything checks out TOW your or mail your computer to a Tunner in your area. I believe it's ok, especially if it still runs good when you give it gas.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    League city
    Posts
    32

    SUNSET ORANGE
    2002 CAMARO SS

    ok does this mean anything?

    i turned on the car and it runs but when it starts it sounds kinda weak crank over. the car runs and i got a steady vac on the gauge and stays on but i have a lot of pressure coming out when i take the oil cap off! anything?

  6. #6
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by cailey37 View Post
    Well, I think you're going to find you are going to be rebuilding the motor.....you should never get on it until you tune it.....probably had some good detonation going on because of it being lean......but a tear down is now in order...check your antifreeze and see if you have any oil in it also...
    ^ yup..bad move bud...tear it down..check everything over ..especially the pistons and valves ..then put it together and get a DAMN TUNE!

  7. #7
    TECH Fanatic AFASTYZFR1's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    USA
    Posts
    330

    Sunset Orange
    2001 Procharged Camaro SS

    You probably have a cracked ringland
    01 SOM SS D-1SC Tuned by Steve: TunedByFrost.com

    FQuick Garage 764 rwhp / 645 tq

  8. #8
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    Quote Originally Posted by CAMSS2002 View Post
    i turned on the car and it runs but when it starts it sounds kinda weak crank over. the car runs and i got a steady vac on the gauge and stays on but i have a lot of pressure coming out when i take the oil cap off! anything?
    This is what happens when you have a cracked ringland on the side of a piston. This happened from making boost on your stock tune.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. cluth problem??? transmission problem???? please HELP!!!
    By adamblake97 in forum Manual Transmission
    Replies: 3
    Last Post: 04-07-2014, 08:34 AM
  2. Obama's Woman Problem A Problem Of His Own Making
    By Ed Blown Vert in forum Political / Debate Forum
    Replies: 0
    Last Post: 01-14-2013, 03:50 PM
  3. Question: Boosting a 427 LS2?
    By topgun1851 in forum Forced Induction
    Replies: 1
    Last Post: 02-22-2008, 06:14 PM
  4. Fuel Problem or Severe Engine Problem
    By pet_monk in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 02-18-2008, 08:51 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •